НС РЕШИ: Изпращаме военна помощ за Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Това стана с гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“, ДПС, БВ и „Демократична България“

Ясно мнозинство в парламента за даване на военна помощ за Украйна. С гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС, „Български възход“ и „Демократична България” решението беше прието. 

В сряда служебният министър на отбраната Димитър Стоянов предупреди, че армията не разполага с излишно оръжие, което да бъде изпратено в помощ на Украйна. Час преди да започнат дебатите в залата пък, партия „Възраждане“ организира протест пред Народното събрание срещу приемането на решение за помощ.

Зад решението да изпратим оръжие на Украйна застанаха от ГЕРБ, ПП, ДПС, БВ и ДБ.

„Внесохме с ясно съзнание, че сме закъснели да застанем редом до нашите партньори. Имаме шанс да поправим тази грешка. Това е и решение за укрепване на отбранителните способности на България”, коментира Атанас Славов от ПГ на „Демократична България”. Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък призова колегите си да направят евроатлантически консенсус, който да „направи на пух и прах тезата, че българското общество е против военна помощ за Украйна”.

Остра реакция дойде от БСП, които поискаха дебатът да се излъчва по Българската национална телевизия. „Кой иска да вкара България директно във война, и кой иска неутралитет”, попита народният представител Иван Иванов.

Против решението да изпращаме оръжие на Киев се обявиха и от „Възраждане”. Според Ангел Георгиев „евроатлантическата сбирщина се опитва да въвлече страната в конфликта”.

От „Български възход” поискаха редакционна поправка в проекта на решение.

С решението на парламента се задължава Министерският съвет до 1 месец да реши какво оръжие може да предостави на Украйна./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *