Нинова отново атакува служебния кабинет и покани всички ПГ на разговор за бюджета

България

Притеснени сме от най-важния закон за страната – държавния бюджет. Няма по важни закони от тези за бюджета и плана за възстановяване. Служебното правителство внесе предложение за удължаване на сега действащия бюджет. За нас това е замразяване на доходите, защото увеличенията, които направихме в предишното правителство, вече са изядени от инфлацията.

Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова

Нинова с коментар за предложението за бюджет на служебното правителство

„Ние сме внесли наш социален пакет, който включва увеличаване на минималната заплата от 710 на 850 лв., майчинството да бъде колкото минималната заплата, безплатни лекарства и учебници за деца, данъчни облекчения за млади работещи семейства с деца, преизчисляване на пенсиите, необлагаем минимум на прага на бедност от 504 лева. Няма нито една държава в Европа и Света, която да замразява доходите на гражданите си, а служебното правителство предлага точно това. Ние ще поканим колегите от всички парламентарни групи, за да постигнем съгласие какво можем да променим между първо и второ четене на бюджета, за да подпомогнем хората. Служебният кабинет няма право да ни дава оценки, че закона за бюджета може да стане поле за предизборни борби и наддаване. Ние сме длъжни да приемем бюджет и да не оставим хората без помощи. Ние вече организирахме подобна среща, на която постигнехме определен консенсус по дадени теми. Това е отговорносто отношение и ние няма да приемем решението на служебния кабинет“, категорична беше Нинова.  

БСП: Ако удължим действието на сегашния бюджет, минималната заплата няма да се промени

„Ние ще направим всичко възможно законите за плана за възстановяване да бъдат приети, но те отново са обвързани с бюджета. Не сме се запознали със законопроекта на „Възраждане“ за чуждите агенти и медиите. Нека да се запознаем и тогава ще коментираме. Министър Никола Стоянов само лъже и на мен ми писна да опровергавам лъжите му. За бюджета имаме вече подобен пример и практика. Нека приемем на първо четене предложението на служебния кабинет, но между първо и второ четене всеки да направи предложенията си, да помогнем на народа си, но и да не рискуваме да приемем популистки бюджет на база предизборни обещания. Затова искаме да разговаряме с всички парламентарни групи и да се обединим около най-добрите предложения. Парите за социалните пакети ще дойдат от одобрения нов инвестиционен разход за 8 нови самолети F-16 за 2030 г. и решението да се купят 10 самолета “Грипен“. Вместо самолети, ще дадем помощ на хората. Със сигурност българската армия трябва да се модернизира и ние сме гласували за тази модернизация, но в този момент за нас е много по-важно да подкрепим хората и доходите им“, отговори на журналистически въпроси Корнелия Нинова. /Новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *