Ген. Мутафчийски предупреди: Предстоят трудни години

България

Добри финансови резултати и липса на дългове, стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри, въпреки ограниченията от пандемичната обстановка – това показва анализът на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS за периода 2017-2021 година.

Данните бяха изнесени по време на традиционна среща на ръководствата и представители на седемте болници, част от структурата на Академията.

Благодаря на всички колеги по места за активното участие в битката с COVID-19. Съвсем заслужено получихте и признанието на обществото, защото показахте как се извършва истинско лечение на болните, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той отчете известен спад в лечебната дейност в сравнение с периода преди пандемията, но и нарастване на приходите от доболнична помощ и по линия на НЗОК и НОИ, което от своя страна дава възможност за повишаване възнагражденията на персонала и инвестиция в ремонт на клиники и апаратура.

Всички клиники в столичната болница са реновирани, създадохме най-модерния операционен център на Балканите, ремонтирахме клиники и във военните болници във Варна и Сливен. Изцяло реновирано е общежитието в двора на болницата, изградихме Военномедицински симулационен тренировъчен център. За последните пет години инвестициите в модерна техника са се увеличили 20 пъти и този процес ще продължи, защото от това зависят възможностите ни за съвременно медицинско обслужване, поясни още началникът на ВМА.

Почти двойно се е повишило допълнителното материално стимулиране на персонала: Това е нашата философия на управление – освен модерна среда за работа, хората да се чувстват и по-удовлетворени от своя труд. Другият ни мотивационен лост е възможността за кариерно и академично развитие.

Ген. Мутафчийски: ВМА става център за бъбречни трансплантации

ВМА е акредитирана по 35 научни специалности, като две от тях – Епидемиология и Пластично-възстановителна хирургия, са нови. Можем да обучаваме студенти и специализанти по 57 медицински специалности, което е с 12 повече в сравнение с предишния 5-годишен период на акредитация. Създадохме възможност и за специализация на медицински сестри – анестезиология и превързочна техника, поясни още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

За преодоляване некомплекта в медицинските пунктове във военните формирования са предприети дългосрочни мерки. 116 са вече курсантите, които се обучават по специалността „Военен лекар“. За следващата учебна година са заявени нови 20 бройки и 10 места за военни медицински сестри. От тази година ВМА вече обучава парамедици и военнослужещи-санитарни инструктури.

Към насоките за развитие бяха отнесени изграждане на клиничен тренинг център за обучение на млади лекари, покриващ огромен спектър от инвазивни и миниинвазивни процедури; реновация на клиники във всички военни болници; подмяна на амортизирана апаратура и развитие на роботизирана хирургия.

Предстоят трудни години. Със сигурност трябва да ограничим нивата на амбиция, но няма да спрем, макар и с по-премерени крачки, защото предизвикателствата наистина са големи. Ние ще стегнем редиците, но в никакъв случай няма да спираме развитието и амбициите си за реновиране на базата, за закупуване на модерна апаратура, за добро заплащане и развитие на персонала, категоричен бе началникът на ВМА./новини бг, сн: ВМА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *