С почит и признателност! Паметник на братя Миладинови ще бъде поставен в центъра на Благоевград

България ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

С почит и признателност! Паметник на братя Миладинови ще бъде поставен в центъра на Благоевград, официалното откриване ще бъде на 1 ноември от 12.00 часа

В Деня на народните будители, 1 ноември, в Благоевград ще бъде официално открит в градска среда паметникът на българските възрожденци братята Димитър и Константин Миладинови. Монументът ще бъде разположен пред сградата на Регионалната библиотека „Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала „Яворов“. До момента  той бе ситуиран в Регионалния исторически музей, но мащабите и излъчването на скулптурата не предполагат интериорно разположение, като още със създаването си тя е предназначена за външно пространство.

Поставянето ѝ в градска среда е по идея на Инициативен комитет, в който участват Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски научен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния архив – Благоевград, НЧ „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Благоевград, Национална асоциация „Сигурност“ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – клон Благоевград, Сдружение „Ние жените“, Сдружение „Гражданско общество за България“ в Благоевград.

Мястото, на което ще бъде позициониран паметникът е по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, подложено на гласуване и прието с пълно мнозинство от Общински съвет – Благоевград.

Автор на паметника на братя Миладинови е известният скулптор Владимир Гиновски.

Приносът на двамата братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е отдавна анализиран и признат от изследователите и широката общественост в нашата страна. Авторите на паметния сборник „Български народни песни“ стоят твърдо в пространствата на българския национален дух със своята културна и просветна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *