Предупреждават за нов вид телефонна измама: Търсят близки от крадени телефони

България

Нов вид измама, която започва с кражба на мобилен телефон. Ако телефонът няма код за достъп или друга защита, измамниците веднага се свързват с хора от списъка с контакти и искат пари. Така една жена е дала 400 лева, убедена, че помага на приятел. Във Велико Търново вече има задържан за схемата.

Млад мъж разказва как едно нехайство за минути превръща него и приятелите му в жертви на измама.

„Оставих телефона си в автомобила незаключен. Вината е изцяло моя! Буквално за една минута да отскоча до магазина, когато се върнах установих, че телефонът ми липсваше, нищо друго – нито документи на автомобил, само телефона“, разказа потърпевш.

Проблемите обаче не свършват дотук. Часове по-късно с мъжа се свързва негова приятелка, за да го попита дали е получил парите. Така той разбира, че е станал жертва не само на кражба, но и на измама.

„Телефонът не е заключен, отворили са месинджър, свързали са се с мои приятели дори не е нужно да имат телефонните им номера.

Директно една от Вашите познати е изпратила пари?

– Ами да, тя не е проверила, не е направила проверка. В такъв момент човек се панира. Изпратила е даже на два пъти определена сума пари“.

Криминалистите призовават в такъв случай веднага да се сигнализира в полицията. Също, да бъдем изключително бдителни за вещите си, а телефоните и колите да са винаги заключени и защитени.

„Пред по-големите търговски обекти гражданите забравят да си заключат автомобила и често лица се възползват от това нещо и им взимат целите чанти, най-често дамски. Всеки един забравен лаптоп, телефон, чанта привлича вниманието на хората, които се занимават с това и съответно стават жертва на престъпление “, заяви Илиян Личев, началник Криминална полиция.

Криминалистите предупреждават още, че в началото на отоплителния сезон зачестяват и онлайн измамите с предложения за изгодни дърва и пелети, които трябва да се платят преди да бъдат доставени. Внимавайте, казват полицаите, измамниците са много изобретателни./бнт, сн: архив булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *