Доц. Григор Сарийски, БАН: България трябва да изчака с влизането в еврозоната

България

Да станем член на клуб, в който ще поемем допълнителни разходи, не е най-доброто решение за България в момента. Това заявява доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН пред Dir.bg по повод въвеждането на еврото в България.

„С влизането в еврозоната ще бъдем задължени да купуваме дългови книжа на страни като Испания, Португалия и Италия. Сега, когато все още не сме част от еврозоната, ние нямаме нито една ценна книга от тези емитенти. Това са ангажименти, които България не е готова да изпълни“, даде за пример доц. Сарийски.

„Иначе, един от основните мотиви за влизането ни в еврозоната е възможността правителството да тегли по-лесно по-голям дълг“, допълни той.

Всички пари в обръщение у нас са почти двойно обезпечени в активи в евро в БНБ. Освен това, валутният борд ограничава възможността на централната банка да финансира директно министерството на финансите. Такава спирачка не съществува в еврозоната. Валутният борд у нас е стабилен и няма причина да се твърди, че той може да бъде пробит. Това, че България в момента стои стабилно на финансовите пазари, се дължи единствено на валутния борд. Хората могат да бъдат спокойни, увери доц. Сарийски.    

По-притеснително според него обаче е заявеното намерение за поемане на нов държавен дълг от 16 милиарда лева. Това значи, че финансовият министър е по-склонен да взема пари назаем от бъдещите поколения, отколкото да събира дължимото от сегашните. Според икономистът от БАН редовно се спекулира, когато става дума за събираемост на приходи от данъци. /trud bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *