Без промяна в цените на таксиметровите услуги в Благоевград

ТОП НОВИНИ

С 25 гласа „За“ Общински съвет Благоевград взе решение, с което отказа да бъдат актуализирани цените на таксиметровите услуги в областния център. Исканата промяна на дневната и нощната тарифа бе внесена като извънредна точка по предложение на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов. Той обясни, че внасянето на точката като извънредна се налага, тъй като законовия срок за подобни промени изтича в края на този месец.

Предложените промени бяха следните: Дневна тарифа: 0.85 лв. на км. минимална цена/ 1.10 лв. на км. максимална цена; Нощна тарифа: 0.95 лв. на км. минимална цена/ 1.20 лв. на км. максимална цена.

Актуализацията на цените на таксиметровите услуги вече няколко месеца е тема, която разделя бранша в Благоевград. Това си пролича и на днешната сесия, когато пред общинските съветници се изказаха двете противоположни страни.

Против поскъпването говори Спас Калаузки, който заяви, че представлява три от таксиметровите компании в Благоевград. По думите му на този етап няма нужда от такава актуализация, предвид на това, че цените на газта са рекордно ниски за последните 10 години. Той добави, че в крайна сметка всеки, който иска, може да увеличи своята тарифа, предвид на това, че има определени минимални и максимални тарифи.

Противоположната гледка точка изрази Росен Начев, председател на браншовото сдружение в Благоевград. Той отбеляза, че в много градове вече са правени подобни актуализации на цените, поради факта, че цените на горивата постоянно се променят, а инфлацията е рекордно висока. Според него настоящите цени на таксиметровите услуги в Благоевград са повод в града да се наблюдава липса на достатъчно желаещи да се занимават с този вид превоз. Начев коментира, че предложението на кмета Илко Стоянов редуцира тяхното с 50 %, но в крайна сметка е приемлив компромисен вариант.

От своя страна общинските съветници призоваха таксиметровите фирми да не ги замесват в браншови скандали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *