Каримански: Партиите да бяха казали какви политики искат в бюджета(ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Съветникът на министъра на финансите за решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет за 2023 г.

„Политическите сили трябваше да дадат ясен знак и да кажат какви политики искат да зададат в бюджета”. Така Любомир Каримански, съветник на служебния министър на финансите, коментира решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет за 2023 година въпреки трите вариантите, които беше направило. Във вторник изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях. Според нея бюджетът трябва да се изготвя от редовно правителство. Това решение беше разкритикувано от ПП, БСП и ДБ, а останалите партии одобриха този ход.

Росица Велкова: Не очакваме по-добра доходност, напротив – тя ще се влошава

„Преди по-малко от 2 месеца по БНР г-жа Нинова предупреди служебното правителство да не прави бюджет за следващата година. Как така след 2 месеца реши, че министърът на финансите трябва да бъде отговорен и да предложи бюджет?”, попита Каримански.

Той е категоричен, че експертите в служебното правителство са положили неимоверни усилия, за да предложат бюджет. „Първо работехме с параметри, които са за това бюджетът за 2022 да бъде удължен, да бъде запазена политиката му в новия бюджет. Но това касае и промяна на част от някои политики, които ще влязат през 2023 г.”, каза Каримански.  

Той коментира, че Асен Василев „недостойно е нападнал” МФ и министъра Росица Велкова, която е била част от неговия екип.

„За мен лично е недопустимо и не трябва да уронваме престижа на това министерство, което дълго се е борило за финансовата дисциплина”, каза Каримански.

В предложенията си служебното правителство е предвиждало ръст на доходите. „Въпросът е политиците да решат най-накрая”, каза Каримански.

Той отговори на обвиненията на Асен Василев. „Отговаряме на обвинението, че не стъпваме на макроикономически показатели, които ще доведат до повече приходи. Напротив, ние стъпваме на макроикономически показатели, разработени от МФ, както и той е направил преди. Тоест или Василев е излъгал, когато е стъпил на тези показатели през февруари, или сега стъпва на други показатели, които са му по-изгодни”, каза Каримански.

„Когато един министър на финансите си позволява да обядва в стола на ведомството, без да си плаща сметката, а ползвайки пари от данъкоплатеца, това може да покаже само как ще управлява големите финанси”, заяви Каримански. Но не каза кой е бил този министър.

Съветникът на служебния министър на финансите каза, че увеличението на минималната работна заплата е било заложено във вариантите за бюджет за 2023 г.

„В удължения вариант може да бъде направено от депутатите”, каза Каримански. Според него пари за увеличение на минималната работна заплата има.  

Относно приемането на еврото, той изрази мнение, че няма проблем.

„Мисля, че може да се постигне дерогация за някои от показателите, тъй като имаме извънредна ситуация във връзка с войната, газа и т.н.”, каза Каримански.

/нова тв, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *