Новите депутати положиха клетва

ТОП НОВИНИ

С тържествено заседание днес се открива 48-ото Народно събрание. След обявяването на резултатите от изборите на 2 октомври, в настоящия състав на парламента влизат 7 партии. 240-те народни избраници положиха клетва да спазват Конституцията и да се водят от интересите на народа.

Най-възрастният депутат има честта да открие новия български парламент. В 48-ото НС това е Вежди Рашидов. След регистрация Рашидов каза, че в залата има 235 народни представители.

Предвид вече посребрялата ми коса, на мен се падна да открия 48-ото НС. Живях дълго, видях много и още търся отговори. Като малко момче мечтаех да открия света, да се боря да ставам по-добър и да побеждавам. Спомням си унижението и смяната на имената, революционния порив на градинката пред Кристал, мразовитата зима на 97-ма година, гладната стачка на ВНС, протестите, песните и хората зад микрофоните. Мъдростта се ражда в паметта, а тя се изгражда в спомените. Променихме страната си, преодолявахме кризи и се борихме с бедствия, издигахме едни сваляхме други. И така дума по дума, камък по камък съградихме живота си, каза Рашидов.

И пак се чудим как, защо, накъде, потопихме се в опорки и заклинания, заляхме всичко с обиди и причинихме страдания, затова ви моля, колеги – мислете. Агресията ражда само агресия, отрицанието води до отрицание на отрицанието. Така – докога? Често губим посоката си, днес е токът, утре хлябът, объркани в спорове затъваме все по-дълбоко в познатата антиутопия. Затова ви моля, колеги – мислете! В дните, когато се изправяме един срещу друг, да помним, че всеки има достойнство, близки, а зад всеки от нас седят хиляди хора. Нека се борим, но да не се обиждаме, да не се убиваме, призова Рашидов.

Моля ви за смирение, разум, нека този път излезе по-добро от всичко това. На добър час и нека бог да пази България“, каза още Вежди Рашидов.

На първото им заседание депутатите трябва да изберат председател на парламента. Именно изборът на председател е първият тест за новите народни избраници могат ли да излъчат мнозинство, около което да се сформира правителство. Четирима са номинираните за най-високия пост в държавата – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев – от „Продължаваме Промяната“, Кристиан Вигенин – от „БСП за България“ и Петър Петров – от „Възраждане“./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *