Полицаи се оплакват: Тестовете им за наркотици отчитали грешно

България

Дни след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат тествани за алкохол и наркотици, проверката вече започна по места. В Бургаско още в понеделник започнаха проверките в различни полицейски управления.

Зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев увери пред NOVA, че федерацията подкрепя тестването на униформените, но не одобрява начина, по който това се прави. „Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни“, смята той. По думите му тестовете, с които се взимат проби за наркотици, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати. Синдикалистът обяви, че вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това обаче се дължало на лекарства, които приемат. „Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали – от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете“, каза Тенев. И подчерта, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати.

„Това е поредно безумие на МВР“, твърди зам.-председателят на СФСМВР. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *