Забавен шоу спектакъл постави началото на Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“

България

Със забавния шоу спектакъл „Лицата на таланта“ стартира петнадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Преди началото на спектакъла бе представена изложба по повод 30-годишнината от основаването на специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“.


Артистичният директор на фестивала проф. д-р Емил Куков откри студентския форум.
Приветствие от името на ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков отправи заместник-ректорът проф. д.изк. Йордан Гошев.


Поздравления към участниците във фестивала поднесоха още деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков и директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград Силвия Домозетска.


Празничната програма стартира с изпълнение на студентките Симона Петрова, Христина Ненкова, София Илиева и Илиана Катеринкина от класа на доц. д-р Бинка Добрева и гл. ас. д-р Мариана Манолева. Те представиха „Притури са планината“ и „Шопска диафония“.


В рамките на тържественото откриване гостите имаха възможност да видят мултимедийна презентация на научната монография „Християнски храмове от Югозападна България“ на д-р Жана Пенчева, проф. д.н. Васил Марков и докторант Петя Костадинова и видео спот, подготвен от студентите от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“.
На сцената в зала „УСЕТ“ талант показаха и студенти от специалност „Съвременна хореография“ под ръководството на проф. д.изк. Анелия Янева. Те представиха „Птиците“ по хореография на д-р Джулия Роменова и „Повторения“ по хореография на Мариела Влахова.


Студентите от народния хор и оркестър към Факултета по изкуствата с ръководители доц. д-р Бинка Добрева и доц. д-р Валери Димчев впечатлиха публиката с песните „Зададе се Стояне ле“, „Айде, камен Яно“ и „Недо ле, арна девойко“.


След музикалните и танцови изпълнения на сецната излязоха студенти от специалност „Актьорско майсторство“ с ръководител гл. ас. д-р Росица Обрешкова. Те развеселиха публиката с „Песен и монолог“.


Студентите от специалност „Мода“, която тази година отбелязва своята 25-годишнина, представиха колекцията „Бяло в бяло“. Тоалетите са на младите дизайнери Кристиян Петков, Ралица Витанова, Вера Киор, София Донева и Добринка Казакова. 


Спектакълът завърши с изпълнение на студенти от специалност „Българска народна хореография“, които показаха впечатляващи танцувални умения в „Три прелюдии в старинен стил“ по музика на Петьо Кръствев и хореография на проф. Николай Цветков.


Програмата на най-мащабното студентско арт събитие продължава с изложба конкурс – живопис, графика, скулптура, дизайн и декоративни изкуства. Тя ще бъде открита на 18 октомври 2022 г. (вторник) от 15:30 ч. в Първи учебен корпус, етаж 1, фоайе.
За снимките по време на Националния студентски фестивал се погрижиха студентите от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *