Част от ГКПП „Капитан Андреево“ стават стратегически обект за националната сигурност

България

Части от граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ на българо-турската граница ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност.

Служебното правителство взема решението днес, а премиерът Гълъб Донев обясни, че това ще  върне сигурността и качеството на контрола по границата, която се явява и външна за Европейският съюз.

Гълъб Донев припомни на министрите си, че още на първото заседание служебното правителство обсъждало проблема на граничния пункт и скандала с фитосанитарния контрол при вноса на храните и споровете между частната фирма и БАБХ. Те започнаха в края на мандата на правителството на Кирил Петков с обвинения за корупционни схеми, а впоследствие спорът се пренесе и в съда. Затова днес служебното правителство взема решението.

„Части от „Капитан Андреево“ ще придобият статут на стратегически обект от значение с националната сигурност. Целта е ясна – да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешно-политическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство“, коментира премиерът.

И напомни на министрите си, че на 12 октомври 1869 г. в Браила е учредено Българското книжовно дружество, а днес БАН отбелязва 153 години от създаването си:

„Да ценим и изследваме идеите на хората на знанието. Те вече знаят какво ни предстои в бъдещето. Честит празник на българските учени“./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *