Българче е новият световен шампион по умствена скоростна математика

ТОП НОВИНИ

Българче е новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години. На финала в Германия Калоян Гешев от София се изправи срещу 56 конкуренти от 13 страни и успя да спечели най-много точки в оспорвано състезание.

Пише с лявата ръка. Скоро ще стане на 12. Не смята, че е специален. Но умножава и дели редици от трицифрени числа по-бързо от калкулатор. Аритметиката е любимата му дисциплина. А математиката е:

„Вид забавление бих казал“, казва малкият шампион.

На ден се упражнява поне по 2-3 часа. Казва, че не му омръзва. Точните корени, факторите и сумите на квадрат приема за детска игра. И има любимо число:

„6, защото е най-високата оценка, която можеш да изкараш“

Калоян е новият световен шампион по ментална скоростна математика за деца до 12 години. В Германия разгромява конкуренцията и за втори път в историята на конкурса наградата остава в Европа. Досега азиатците са хегемони. Според нашето момче тайната е в соробана.

„Едно сметало, на което са наредени едни топчета и по тях изчисляват и след определено време оставят сметалото и започват с пръсти да го смятат“, казва Калоян.

Неговият метод е друг.

„Аз ползвам чисто умствено без да използвам такива пръсти и соробани. Най-важното на първо място е да имаш дарба“.

При него тя е несъмнена. А обяснението ѝ – трудно, дори за математик.

„Това е уникално нещо. И наистина е много трудно да бъде разбрана за някой, който не е запознат с тази материя. Или който не го е видял. Но е толкова сериозно и огромно, че само можем да се преклоним“, коментира Пламен Румпалов, преподавател по математика в 125 СОУ „Боян Пенев“.

Калоян обича дългите разходки сред природата и мечтае да стане учител. За да може повече деца да не се страхуват от математиката. И да открият себе си в нея. Калоян Гешев – един наистина „красив ум“

„За това дете съм сигурен, че светът ще говори в следващите години!“, категоричен е преподавателят Пламен Румпалов/бнт, сн: стопкадър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *