Районна прокуратура – Благоевград с официална позиция по случая с кмета Апостолов, самият той заяви…

България СИМИТЛИ

Във връзка с изказването на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев пред медиите по – рано днес, в което той заяви, че кметът на Община Симитли Апостол Апостолов е извършвал агитация в изборния ден, от Районна прокуратура – Благоевград съобщиха следното:

На 02.10.2022 г. в Районна прокуратура-Благоевград е докладван сигнал от политическа партия „Продължаваме промяната“. В сигнала се излагат твърдения, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са изисквали на висок тон обяснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и условията за допускане на лица с придружители. В сигнала не се съдържат твърдения за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, а се съдържат твърдения за евентуално нарушение на изборните правила.

С оглед изясняване на обективната истина и твърденията в сигнала е извършена проверка от прокурор от Районна прокуратура-Благоевград по реда на чл.145 ал.1 т.2 от ЗСВ.

В хода на проверката са снети обяснения от 12 лица, за които има данни, че са присъствали на обстоятелствата, изложени в сигнала, а именно – кмета на община Симитли Апостол Апостолов и от сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски служител, охраняващ района на съответната СИК.

При извършване на проверката се установява, че  изложеното в сигнала драстично се разминава с обективната действителност.

При снемане на обяснения от подателя на сигнала, същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов са посетили секционна избирателна комисия, като започнал разговор на висок глас с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с придружител.

Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов отричат да са повишавали тон под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК потвърждават твърденията им и заявяват, че в тяхно присъствие не е извършено нещо нередно, не са извършени каквито и да било провокативни действия или натиск под каквато и да е форма.

С оглед липсата на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, след извършване на личната проверка, от наблюдаващия прокурор е постановен отказ да се образува досъдебно производство.

Следва да се отбележи, че за нарушения на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за извършени престъпления от общ характер.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов от своя страна добави, че съобщеното от Районна прокуратура – Благоевград изчерпва темата.  „До всички медии: Нямам какво повече да допълня. Само ще кажа, че не е необходимо да бъда използван като бухалка между МВР и Прокуратурата“, категоричен бе Апостол Апостолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *