Български предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев

България ПОЛИТИКА

Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании. Това са обсъдили президентът Румен Радев и азербайджанския му колега Илхам Алиев на среща в София.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, да транзитират допълнителните количества газ, за които Азербайджан се договори с Европейската комисия по-рано тази година.

„Искам със задоволство да споделя факта, че активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години издигна нашите отношения на стратегическо партньорство. Азербайджан е желан, приоритетен и надежден партньор.“, изтъкна Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта, че газовата връзка с Гърция, която ще бъде пусната в експлоатация утре дава стратегическо измерение на сътрудничеството между двете държави.

„Тя е важна не само за нашата страна, но и за региона на Централна, Западна и Южна Европа. Това променя решително енергийната карта на Европа. Надхвърля далеч измеренията на един инфраструктурен обект, защото е катализатор на разгръщането на потенциала на икономическото сътрудничество в нашия регион. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат на поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и искам да му благодаря, че си удържа на думата.“, заяви Радев.

Предложението за транзит на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тема и в утрешните разговори на високо ниво с останалите лидери, които пристигат в София за откриването на интерконектора. Сред тях са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази задоволство от това, че споразуменията между двете държави се изпълняват. Той увери, че ще се предприемат допълнителни мерки в областта на енергийната сигурност и определи пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

„Днес обсъдихме доставките на допълнителни количества и обеми. Може да прецените важността да ускорим доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините Азербайджан се е доказал като износител на газ, сега продължаваме с доставките и се доказваме за пореден път.“, изтъкна Алиев.

Илхам Алиев е на двудневно официално посещение в България по покана на президента Румен Радев. Той беше посрещнат от българския държавен глава с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, по време на която националният химн на България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава.

Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

През 2022 се навършват 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *