МВнР: До обяд връщаме становище за осмите санкции срещу Русия

България БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ПОЛИТИКА

Осмите санкции за Русия – протича подготовка по този проект. Доколкото са обект на преговори, ние не можем да влезем в конкретика. Принципите на работа – санкциите трябва да засилват натиска над Русия, трябва да се избегнат и минимизират отрицателните ефекти на европейските икономики. Това каза министърът на външните работи Николай Милков на брифинг в МВнР.

Вчера вечерта в МВнР е пристигнало предложение за това какво да съдържа пакетът санкции, а в момента тече оценка, за да се сформираме становище. „Ние трябва да представим това становище и то да се отчете в хода на съгласуването. Сроковете обаче са много къси – към обяд трябва да дадем отговор, а това изисква колективно действие на редица ведомства. Спешната реакция представлява най-голямото предизвикателство в случая. Когато санкциите бъдат приети, ще информираме обществото за това какво съдържат те.”

По повод реакциите на македонците на футболния мач с нашите играчи, той заяви: „Въпросът трябва да е изчерпан, но съпоставено с другото събитие от седмицата – присъдата на Ламбе Алабаковски, който е подпалил българския културен център по-рано тази година – двете неща разкриват проблем за българите в Македония. Присъдата на Ламбе е възможно най-леката.”

„Липсата на адекватни наказания изпращат послания към обществото в РСМ и към нас. И това послание не бих казал, че е позитивно. Това съставя обща картина, която ни безпокои – ерозиране на договореностите, при които РСМ започна преговори“, каза още той.

Сесията на ООН дава възможност за международни срещи между различни страни, отбеляза той. „Проведох срещи с представители на министерство равнище с Унгария, Турция, Руанда, Нигерия, Косово, САЩ и други”, каза той.

МВнР не признава резултатите на референдумите в окупираните райони.

„В Украйна няма да има гласуване, ЦИК не е открила секция там“, отбеляза още той.

„МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои ангажименти по организацията на изборите. Ресурсите, които са необходими, значително надхвърлят капацитета на дипломатическите и консулските представителства“, каза той.

Милков поясни, че изборните секции ще бъдат 755 в 62 държави. От тези 755 в 300 секции ще се гласува с машини.

Той уточни, че приетите методически указания са разпространени и публикувани на страницата на МВНР.  Всеки може да се информира как се работи при всеки възникнал казус. Публикувани са и адресите на всички секционни комисии.

„4200 човека е общият брой назначени членове на Секционни избирателни комисии от ЦИК. Първо се предлагат хора от задграничното представителство, след това ние в Централната избирателна комисия и след това представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, защото ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме влияние е върху този процес. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности“, добави той.

Той подчерта, че трябва да се предвидят всички рискове, като такъв е извънредното положение във Флорида заради урагана. Поставени са под риск 5 секции там./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *