Започнаха референдумите в 4 области на Украйна за присъединяване към Русия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Започна гласуването в контролираните от руските сили Донецка и Луганска област, и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна в обявените от Москва референдуми за присъединяването им към Руската федерация.

То ще продължи до 27 септември.

Въпросите, на които хората трябва да отговарят, леко се различават в отделните региони, а в Донецка област те ще бъдат представени само на руски език.

„За излизане ли сте на Запорожка област от състава на Украйна, превръщането ѝ в самостоятелна държава и влизането ѝ в състава на Руската федерация с правата на неин субект“ – така например е формулиран въпросът, на който трябва да дадат отговор жителите на тази област.

Провеждането на референдумите ще бъде наблюдавано от руската Централна избирателна комисия.

Руските планове бяха осъдени както от Украйна, така и от западните държави. Европейският съюз заяви, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

По повод гласуването президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че решенията на руското ръководство не променят нищо за Украйна. Той заяви, че Русия планира да мобилизира до един милион души, но за това все още се мълчи. Той призова руските граждани да се противопоставят на намеренията на властите.

„Сега е време за избор. За руските мъже това е избор дали да загинат, или да живеят, да бъдат осакатени или да запазят здравето си. За жените изборът е да загубят завинаги мъжете, синовете, внуците си или някак да се опитат да ги защитят от гибел, от войната, от един-единствен човек. 55 хиляди руски войници загинаха в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени и осакатени. Искате още? Не? Тогава протестирайте, борете се, бягайте или се предайте в украински плен. Това са вариантите за вас да оцелеете.“

През изминалата нощ украинският град Запорожие е бил подложен на руски обстрел, като са изстреляни най-малко 10 ракети и са били нанесени материални щети, съобщи ръководителят на местната администрация Олександър Старух. Обстрелван е и град Николаев.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи „неописуеми страдания и опустошения“, предадоха световните агенции.

По повод обявеното намерение за провеждане от днес до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и Запорожката област на референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация, германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на допитването и отново призова руския президент да спре войната в Украйна.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване.

В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова света да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *