Не се очаква режим на тока в България, заяви министърът на енергетиката

ТОП НОВИНИ

Не се очаква режим на тока в България. Това каза пред журналисти в град Ветово служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„България разполага с необходимото обезпечение. Енергийната система е тествана и е в добро състояние. Извършват се и са извършени всички необходими ремонтни дейности, за да обезпечим нормална работа на енергийните мощности“, заяви министърът.

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ, каза още той. В момента се правят тестове на тръбата, като всичко върви по план. Извършват се много тестове – както на самия тръбопровод, така и на системата за управление.

„Крайният резултат ще бъде тръбопровод, който безопасно да транспортира необходимите количества газ. Капацитетът на тръбопровода ще осигури България да получава пълната възможност на газ от Азербайджан, който по договор е 1 млрд. куб. м за година и се подава равномерно през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газ по този тръбопровод по договор получаваме доста по-оптимална цена“, каза Христов. 

По думите му това е едно от основните предимства на тази мрежа, като има възможност да се осигурява газ не само за България, но и за съседните държави. 

По повод на обсъждания таван на цената на газа от Русия Христов коментира, че към момента няма конкретни изисквания на Европейския съюз. 

„Очакваме от Европейската комисия конкретното предложение с конкретните цифри. За момента такова официално не сме получили“, обясни Христов. 

Той коментира още, че неговото желание е „Булгаргаз“ да започне да функционира като нормално търговско дружество./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *