Гутериш призова за солидарност и сътрудничество при откриването на 77-ото Общо събрание на ООН

СВЯТ

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова при откриването на 77-ата сесия на Общото събрание за солидарност и сътрудничество за справяне с многото предизвикателства пред света, който по думите му е в опасност, предаде Франс прес.

„Конфликтите, климатичните промени, развалената световна финансова система, която ощетява развиващите се страни, бедността, гладът, разделенията и недоверието… За да се справим с тези предизвикателства е необходима постоянна солидарност“, каза Гутериш.

От следващия вторник десетки държавни глави и правителствени ръководители ще се изкажат от трибуната на Общото събрание. Макар и официално да не са предвидени никакви промени в програмата, погребението на кралица Елизабет Втора в понеделник, на което ще присъстват много световни лидери, поставя под въпрос графика през идната седмица, по-конкретно кой кога ще вземе думата и участията в някои паралелни прояви.

За понеделник е предвидена среща на върха за образованието, на която са потвърдили участие 90 държавни глави и правителствени ръководители. Гутериш няма да ходи на погребението на кралицата, каза негов говорител./бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *