Шефът на фармацевтите в Пиринско Константин Качулев: Лекари, обвързани с фармацевтични фирми, се притесняват от електронните рецепти

ТОП НОВИНИ

С връщането на хартиените рецепти ще бъдат пропуснати много възможности за въвеждане на регистри на заболяванията и досиета, в което България и без това е назад. Това заяви за „Струма“ председателят на  Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград д-р Константин Качулев по повод предложението на служебния здравен министър д-р  Асен Меджидиев да остане възможността за изписване и на електронни, и на бели хартиени рецепти.

„В Западна Европа има смесено изписване на рецепти, но ако хартиеното там е изключение, при нас е обратното. Моето обяснение е, че повечето от българските лекари застаряват и се притесняват да не сгрешат с електронните рецепти. Има лекари, които искат да останат хартиените рецепти, за да не им се отнеме „властта“ при изписване на търговските наименования на медикаментите, каквато е практиката през последните 30 години. Поради обвързаност с фармацевтични фирми те не искат да има генерично изписване на лекарства. Лекари и фармацевти трябва да преминат през цикъл на обучение за изписване на генерични наименования на медикаменти, което ще доведе до спестяване на финансов ресурс. Ползите от електронните рецепти са безспорни, тъй като се проследява целият процес на изписване на лекарствата, упражнява се контрол и се възпрепятства корупцията. Колкото повече се бави въвеждането им, толкова ще се забави електронизацията на здравната система и въвеждането на регистри на заболяванията”, категоричен е магистър-фармацевтът д-р Константин Качулев.

Той счита, че трябва да се намери балансът и специалистите да си кажат думата. „Да се огледат нещата и да се реши в кои изключения може да се изписват хартиените рецепти – дали за екстемпоралните лекарства, които се приготвят на място в аптеките, при изписване на рецепти на чужденци, на медикаменти с наркотични вещества и др. Нужна ни е единна национална политика в здравеопазването, която да бъде приета задължително след серия от кръгли маси с експерти, за да няма безкрайни експерименти с идването на нов министър”, заключи д-р Качулев.

Според служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев няма да се допусне ограничаване на електронното досие на пациента, тъй като по думите му при отпускането на медикамента, изписан на хартиена рецепта, фармацевтът въвежда в електронната системата изписването на този медикамент и тя „автоматично става електронна“.

Във връзка със забележката за прекомерната употреба на антибиотици и увеличаването на антимикробната резистентност като следствие от това, д-р Меджидиев попита защо фармацевтите често отпускат антибиотици на пациентите без никакъв документ. „Нека всеки един медикамент се регистрира в електронното досие на пациента, защото дори такива, за които не е нужна рецепта, е добре за общопрактикуващия лекар и за лекаря, който ще лекува пациента, да знае какво е приемал през това време“, призова д-р Меджидиев.

Припомняме, че от юни миналата година трябваше да се премине към изцяло електронни рецепти. Това обаче породи опасения, че може да настъпят затруднения пациентите да си получат предписаните лекарства, тъй като не всички участници в процеса са готови за изпълняването на изцяло електронни рецепти. Тогава по инициатива на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров бе предложена и приета поправка в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, с която останаха и двата вида рецепти с мотива осигуряване на безпрепятствен достъп на населението до лекарства./struma bg, sn: bgonair.bg – архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *