Гръцката брегова охрана е стреляла срещу товарен кораб в Егейско море

БАЛАКАНИТЕ ТОП НОВИНИ

Гръцката брегова охрана е открила огън срещу товарен кораб, плаващ в международни води в Егейско море, съобщи днес турската брегова охрана, цитирана от Асошиейтед прес.

Няма пострадали при стрелбата, която е станала вчера на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада, се посочва в турското съобщение. В него се казва още, че след „заплашителния обстрел“ от два плавателни съда на гръцката брегова охрана, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките кораби са напуснали зоната.

Асошиейтед прес е опитала да се свърже с гръцкото посолство в Анкара, но без успех, така че към момента причината за стрелбата остава неизвестна.

ДПА цитира изявление на гръцката брегова охрана, в което информацията за стрелбата се потвърждава, но се посочва, че са били произведени предупредителни изстрели заради кораб, който „се е движел подозрително“ в гръцки териториални води край остров Лесбос.

Според гръцкото съобщение капитанът на кораба „Анатолиан“ е отказал да позволи проверка, след което плавателният съд е бил ескортиран до близките турски води. Гръцката брегова охрана посочва, че е информирала за случая турската брегова охрана, съобщава ДПА.

Районът е известен с многото кораби, които нелегално превозват мигранти от Турция към страните от ЕС – Гърция и Италия. Гръцката брегова охрана твърди, че редовно проверява кораби, които се държат подозрително в Егейско море./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *