ЕС не е склонен да блокира достъпа на Русия до SWIFT

СВЯТ

Европейският съюз, който подготвя нови санкции срещу Русия след началото на офанзивата й в Украйна, засега не се очаква да блокира достъпа на Москва до междубанковата мрежа SWIFT, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

Министрите на външните работи на балтийските страни отправиха такъв призив днес в съвместно комюнике, но други страни членки не са склонни на такава мярка. Чехия също иска да Русия да бъде извадена от системата SWIFT.

Изваждане от SWIFT би засегнало сериозно руските банки, но би се отразило и на трансакциите от Русия, а оттам – на европейските кредитори. Освен това Русия е разработила собствена алтернативна разплащателна система.

Спешният характер на мерките и консенсусът са от първостепенно значение в момента, посочи европейски дипломат, като уточни, че това изключва всякакви действия по отношение на SWIFT на този етап поради отражението на подобна мярка, включително и в Европа.

Друг европейски дипломат заяви, че не му е известно да има споразумение за SWIFT за момента.

По данни на Банката за международни разплащания (БМР) в ръцете на европейските кредитори са съсредоточени по-голямата част от 30-те милиарда долара експозиции на чужди банки в Русия. 

Мрежата SWIFT, чиято компания майка е базирана в Белгия, е обезопасена система за послания, позволяваща на банките да секюритизират обмен на информация за различни трансакции като например преводи. Тя е под надзора на централните банки в САЩ, Япония и в Европа./БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *