Преди първия звънец: Колко по-скъп ще е за родителите 15-и септември тази година?

ТОП НОВИНИ

На фона на растящата инфлация и поскъпването на стоките – колко ще излезе сметката за първия учебен ден. Екипът ни направи проверка броени дни преди началото на новата учебна година. Няма непоскъпнали канцеларски материали, а ето и какво показа сметката.

Бърза математика преди първия учебен ден. Един комплект учебници за 8 клас, ако ученикът е в езикова гимназия може да излезе около 300 лв. Скокът спрямо миналата година е близо 15%. И обяснението е: всичко по веригата е поскъпнало.

„Хартията заедно с газта са рекордьорите в поскъпването. От миналото лято насам освен, че поскъпна с над 150% хартията, тя оперира в ситуация на огромен дефицит“, обясни Владимир Колев, управител на издателство за учебници.

Зад бизнеса на новите учебници стои този на учебниците втора ръка.

„Ако случайно видите, че има скъсан лист или някакъв проблем – утре ви чакам до края на деня – да подменя“, казва Маргарита Лозева – управител на антиквариат.

В тази борса продават и нови и стари учебници. И виждат разликата.

„Това е един учебник по история за 11-и клас, той беше 25 лв., сега е 39 лв.“, казва Юрий Анджекарски, управител на борса за учебници, София.

Съвсем логично търсенето на употребявани учебници е по-голямо.

„Спрямо миналата година – определено, защото сега човек се замисля малко повече от миналата година за цената, каза още Юрий Анджекарски.

Опашки от гимназисти, които се ориентират към по-ниската цена. Всички преди 8-и клас все още имат безплатни учебници и по-малки грижи.

И в уж дребните материали има поскъпване. И химикалите, и тетрадките и всички други канцеларски материали от миналата година до сега бавно и постепенно поскъпваха.

Грубата сметка показва, че предстои един около 25% по-скъп първи учебен ден./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *