Официално: Джонсън подаде оставка, Тръс вече е премиер на Великобритания

ПОЛИТИКА СВЯТ

Борис Джонсън подаде официално оставка като премиер на Великобритания след аудиенция при кралица Елизабет Втора, след което монархът прие и неговата наследничка Лиз Тръс, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Борис Джонсън държа прощална реч на Даунинг стрийт в Лондон преди официално да отстъпи от позицията си на премиер и преди кралица Елизабет в Балморал да назначи новият министър-председател/ЕПА/БГНЕС

/Борис Джонсън държа прощална реч на Даунинг стрийт в Лондон преди официално да отстъпи от позицията си на премиер и преди кралица Елизабет в Балморал да назначи новият министър-председател/ЕПА/БГНЕС/

Церемонията по предаването на властта тази година нетрадиционно се състоя извън Бъкингамския дворец. Поради проблемите, които има с придвижването, Елизабет Втора прие политиците в имението си Балморал в Шотландия.

Тези срещи на напълно конфиденциални, така че никога не става ясно за какво точно монархът си е говорил с отиващия си и с встъпващия в длъжност премиер.

Обикновено между оставката и официалното одобрение на следващия премиер остават само броени минути, защото винаги е ставало дума за кратко пътуване от Даунинг стрийт до Бъкингамсикя дворец, но тази година страната остана за малко повече време – малко повече от половин час – без премиер, защото поради голямо разстояние и неблагоприятното време в Шотландия кацането на самолета на Лиз Тръс се забави.

Аудиенцията на Лиз Тръс обаче вече приключи, така че британците официално имат нов премиер. Лиз Тръс е 15-ият британски премиер, одобрен от Елизабет Втора.

В същото време от Лондон научихме, че министърът на културата Надин Дорис, на която е било предложено от Лиз Тръс да остане на поста, все пак е решила да се оттегли. Тя е подала писмо с оставката си по-рано до Борис Джонсън, в което казва, че е поласкана от предложението на неговата наследничка, но смята, че ще ѝ бъде по-полезна от задните редици в парламента.

Лиз Тръс сега ще се завърне в Лондон, където ще произнесе първата си реч като премиер. По-късно се очаква да стане ясен и нейният кабинет.

Тръс е изправена пред много предизвикателства, включително във външнополитически план с войната в Украйна, но подобно на Джонсън, който заяви тази сутрин, че Путин се заблуждава, че може да изнудва британския народ с енергийна криза, Тръс заема много твърда позиция за пълен отпор на Кремъл и руската агресия и тежки санкции.

/БНР, сн: Дарик, и БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *