Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина за Covid-19

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

Китайските регулаторни органи по лекарствата одобриха първата в света инхалаторна ваксина за Covid-19, произведена от базирания в Тиендзин производител CanSino Biologics, което повиши цената на акциите на компанията със 7% днес.

Националната администрация за медицински продукти даде зелена светлина за ваксината за спешна употреба като бустер, съобщи компанията в изявление до Хонконгската фондова борса в неделя.

След съобщението акциите на компанията поскъпнаха с 14% днес сутринта, преди да затворят със 7,1% по-високо от началната си стойност.

Безиглената ваксина, която може да се съхранява и прилага по-лесно от интрамускулните инжекции, ще се прилага чрез пулверизатор, заявиха от компанията.

„Одобрението ще окаже положително въздействие върху резултатите на компанията, ако ваксината бъде закупена и използвана от съответните правителствени агенции“, се добавя в изявлението.

Компанията не предлага подробности за това кога аденовирусната ваксина ще бъде предоставена за публична употреба. Няма публично достъпни проверени или рецензирани данни за ефикасността на новата ваксина.

Учени от няколко държави, включително Куба, Канада и Съединените щати, също изпробват инхалаторни ваксини за Covid-19.

Досега Китай е одобрил осем други инжекционни ваксини, произведени на местно ниво, от 2020 г. насам. Но администраторът по лекарствата в страната все още не е дал зелена светлина на чуждестранни ваксини, включително инжекции с иРНК, произведени от Pfizer/BioNTech или Moderna, които имат по-добри показатели за ефикасност в сравнение с други видове ваксини.

Китай е единствената голяма икономика, която се придържа към политиката на нулев Ковид, което нарушава пътуванията и бизнеса. Длъжностните лица в цялата страна сега са подложени на натиск да ограничат локалните избухвания на вируса преди ключовата политическа среща следващия месец.

Южният технологичен център Шънджън, с над 18 млн. жители, наложи в събота блокиране на повечето части на града през уикенда, докато над 21 млн. души в югозападния мегаполис Чънду са подложени на масови тестове от понеделник до сряда.

В Китай са поставени над 3,4 млрд. ваксини, съобщи днес Националната комисия по здравеопазване, без да предлага подробности за процента на ваксинираното население. /БГНЕС, АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *