Започва отстраняването на щетите от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово

България

Поредна тежка нощ изкараха хората в наводнените села Богдан и Каравелово, все още не е възстановено електричеството в района. Предстои разчистването на тонове тиня и дървета, които прелялата река довлече остави в селищата.

Кризисният щаб на община Карлово се събира тази сутрин, за оглед на щетите в селата Богдан и Каравелово. Там предстои да започне разчистване на тонове тиня и дървесина, останали след наводнението в петък. Цяла нощ аварийни екипи дежуриха на място.

В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането на река Стряма,  предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.  До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място. 

В Каравелово вече събраха рано сутринта около 50 доброволци, предимно от самото село, които потеглят към неговата откъсната част, за да започне разчистването на домовете:

„С кофи, с лопати, за разчистване сме се подготвили. Много е зле. Къщи съборени, страшно е“.

„Отивам на един приятел да помагам. Бутнати има една-две стени. Сега ще видим какво ще му помагаме“.

„Можем да помогнем само на домовете на хората. Иначе инфраструктурата иска големи машини, иска голяма техника – багери, самосвали. Ние не можем да я разчистим с лопати. Техниката вече е тук. Очакваме я да започне и се надяваме да разчистят поне пътищата, шосето, за да се минава“.

Кметът на селото Славка Червенкова координира с Кризисния щаб къде да се извозват огромните количества тиня и дървен материал., влачени от реката. Тя подчерта, че се очакват доброволци и от други населени места, защото местните хора няма да могат да се справят със собствени сили.

И тази нощ беше трудна за живеещите в откъснатия район.

Единствената добра новина е, че при това ужасно бедствие нямаше жертви, посочи Славка Червенкова и допълни:

„Нощта премина с много напрежение. Хората почти не спят. Водата все още тече покрай къщите им. Има тиня над 2 метра. На хората в откъснатите райони караме вода, храна, но хората са почти на предела на силите си. Очакват подкрепа и то от държавата и очакваме да получат финансова помощ. Има хора, които току-що си бяха закупили дърва. Дали са хиляди левове за дърва, които вече не знаем къде са, някъде из река Стряма. Коли, животни, мебели“.

След организацията на почистването предстои да се направи такава и за огледите на щетите от бедствието.

Над  200 са наводнените къщи в шестте бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.

„Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват.

Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ:

„В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение“.

Последици от наводнението в село Каравелово

Последици от наводнението в село Каравелово

„Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е“, посочи секретарят на читалището.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

„Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения“.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има  множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *