Общинската администрация в Разлог се отказа от отопление на газ, минава на ток

РАЗЛОГ РЕГИОН ТОП НОВИНИ

Сградата на общинската администрация в Разлог тази зима няма да се отоплява на газ, съобщи вр.и.д. кметът на общината инж. Венцислав Гърменов. Разчет на разходите е показал, че на този етап по-евтиният вариант за отопление е електричеството. За целта ще се ползват климатици, с каквито разполага всяка стая в сградата, допълни той. 

Преди началото на зимата ще бъде подменена и дограмата в общинската администрация на Разлог. Вр.и.д. кметът на общината посочи, че подмяната е отлагана от години, дограмата е стара и се губи голямо количество топлина. „В момента разходът за смяна на дограмата е обоснован от гледна точка на цената на енергоизточниците“, коментира Гърменов пред БТА. 

През предстоящия зимен сезон ще бъде затворена сградата, в която се помещава администрацията на Общинския съвет, както и част от социалните услуги. Сградата се отоплява на газ, но за предстоящата зима от общинската администрация са подали заявка за нулево потребление с цел спестяване на разходи. През зимния период сградата ще бъде заключена, а всички служители, които работят там, ще бъдат преместени в основната сграда на общинската администрация или в друга общинска сграда, която се отоплява на електричество, без това да попречи на работата, допълни инж. Гърменов. 

Социалните услуги в общината, които са в други сгради, се отопляват с електрически уреди или с дизелово гориво и при тях няма да има разместване. Общински съвет – Разлог ще заседава в залата, в която традиционно се провеждат сесиите, която е в сградата, която предстои да бъде затворена, каза инж. Гърменов. Причината е, че общината не разполага с друга голяма зала за заседанията. Те обаче се провеждат веднъж месечно, като предварително сградата ще бъде отключвана, а залата – затопляна.  

През август общинското ръководство проведе редица срещи с директорите на учебните заведения на територията на Разлог. На тях бяха обсъдени вариантите за използване на общи сгради през отоплителния сезон на учебната 2022/2023 г. От община Разлог посочват, че директорите на началните училища са заявили, че имат готовност за използване на общи сгради, но в краен случай.

На този етап проблем с отоплението няма, а учебните заведения ще разчитат на допълнително финансиране от Министерство на образованието, като гарантират, че няма да се наруши качеството на образованието и децата ще участ присъствено, е станало ясно по време на срещите, допълват от общината. 

С цел икономия на средства основно училище „Никола Парапунов“ в града затваря третия етаж в основната сграда, а децата от първи до четвърти клас ще се обучават в отделената, по-малката сградата на учебното заведение. 

Преди началото на учебната година и на отоплителния сезон са проведени срещи и с директорите на гимназиите в града и са обсъдени различни варианти за зимните месеци./струма.бг, сн: бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *