(НА ЖИВО)Радев: Търсим варианти, за да не спират доставките на петрол и храни

България ПОЛИТИКА

„Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България“, каза още той

„Във ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федецария с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура  и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-ви век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети; въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, е категорично недопустимо, каза президентът Радев”. Това заяви президентът Румен Радев в изявление  на „Дондуков“ 2,  след срещата на държавните институции във връзка със ситуацията в Украйна.

„Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове”, каза още той.

„Като цяло ситуацията и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на газ, петрол, храни и всички стоки от първа необходимост”, посочи президентът.

И добави: „Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността“.

По думите му България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в рамките на НАТО.

„Изключително важна е за нас съдбата на нашите сънародници. До момента броят на хората, поискали евакуация надхвърля 4000. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани“, категоричен бе Румен Радев.

„Обръщам се към всички българи в Украйна и към всички украински граждани в Украйна, които желаят да потърсят убежище в България – отворени сме и ще направим всичко възможно по безопасен  начин те да бъдат транспортирани до България и тук да им се окаже необходимата помощ“, посочи той./nova.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *