Зеленски зове МААЕ и други организации да принудят руските военни да напуснат Запорожката АЕЦ

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Украинският президент Володимир Зеленски призова Международната агенция за атомна енергия и други световни организации да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ. Вашингтон настоя Русия да приеме въвеждането на демилитаризирана зона около стратегическия обект. 

Украинският президент заяви, че светът за малко е избегнал радиационна катастрофа, след като последният външен захранващ електропровод на Запорожка АЕЦ бе възстановен. По-рано линията бе прекъсната заради пожар в района на въглищна електроцентрала, а най-голямата АЕЦ в Европа бе изключена от енергийната система на Украйна. Володимир Зеленски поясни:

„Веднага заработиха дизеловите генератори, за да дадат енергия на централата и да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере за заплахата – ако те не се бяха включили и ако след прекъсването не сработи автоматиката и нашият персонал, сега трябваше да преодоляваме последствията от ядрена авария. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на крачка от подобна катастрофа“.

В обръщението си Зеленски определи обстановката в южната част на Украйна като „хуманитарна катастрофа“, след като много хора там са останали без ток и вода.

Русия трябва да се съгласи на обособяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ и да позволи на международни длъжностни лица да преценят безопасността на обекта, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Ситуацията в района бе тема на телефонен разговор между президентите на Съединените щати и Украйна. 

По-рано от Държавния департамент на САЩ коментираха, че „електричеството, което Запорожката АЕЦ произвежда, принадлежи на Украйна и пренасочване на тока към окупирани територии е неприемливо“.

В Киев бяха преименувани 95 улици, носещи с руски и съветски имена. Кметът Виталий Кличко посочи, че новите наименования трябва да увековечат спомена за значими исторически събития за Украйна и известни личности, прославили страната./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *