Бившият шеф на „Булгаргаз“ каза може ли да преговаряме с „Газпром“ за евтин газ

България ПОЛИТИКА

„Миналото правителство имаше пет месеца да прекрати договора с „Газпром“, ако някой е бил в неизпълнение. Ако това бе направено, сега служебният кабинет щеше да се намира в изцяло друга ситуация“. Това заяви в ефира на Нова тв бившият директор на „Булгаргаз” Иван Дреновички.

„Не мисля, че е правила политика някой да си пуска заявка, а някой да не я одобрява. И се случва като в легендите, аз не пиша, тя не пише, не ѝ е било писано. Ако наистина една страна не е изправна, има възможност за прекратяване на този договор“, каза още той. 

Антоанета Цонева (ДБ): „Газпром“ е геополитическо оръжие

„Не сме чели договора. Това е другият аспект от политическото говорене. Всеки е чел договора и всеки знае каква е цената. Тук е въпросът на политическата отговорност. Става дума за един дългосрочен договор и ако някой смята, че е в неизпълнение, той го прекратява. Какъв е смисълът да се правят заявки, да се плащат банкови такси“, продължи Дреновички. 

По думите му в момента губим толкова много енергия, включително ефирно време, нагнетяваме напрежение, създаваме кризисна ситуация. Това не трябва да се допуска. Говорим за държавна политика. 

„Количествата за октомври ще се намерят. Друг е въпросът на каква цена. Ако говорим за 2000-250 лева за мегават час, която да е по договора с Газпром, това е невъзможно“, отбеляза той. 

Единственият начин да намалим цената на газа е през микса с азерския газ, категоричен е газовият експерт. 

„Не е проблем с Газпром да се размени кореспонденция и да се види с какви количества може Булгаргаз да разполага. По отношение на Азербайджан колкото и да преговаряме, капацитета на находището Шахдезин 2 , което захранва ТАНАП и ТАП, е изцяло запълнен.

Не мисля, че има свободни количества. В медиите се прокрадва, че дори и да има свободни количества цената ще е малко по-висока от тази на Газпром“, каза той. 

За петрол най-вероятно да, но за газ със Саудитска Арабия е рано да се говори. Терминалите там все още не са готови. Арамко е голяма компания, ако може да го доставят от трети страни е възможно, но трябва да се таргетират реалните количества, защото идва зима, коментира той възможността Риад да ни помогне за газа. 

„Мисля, че Булгаргаз все още не е отправил предложения за подписване на договор за 2023 година. Имаме една абсолютна несигурност. Индустрията се безпокои. Нямаме количества, а говорим за цени. Най-важното е новото ръководство на Булгаргаз да предложи договори за доставка“, изрази притеснения Дреновички. /новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *