Бизнес и синдикати: Настояваме за доставки на газ на най-ниска цена, нямаме алтернатива на „Газпром“

България ПОЛИТИКА

Цена от 200 лева на мегават/час за газа е поносима цена. Цена от 250 лева на мегават/час е вече предела, от който трябва да се търсят компенсации, така както ще се търсят компенсации за битовите потребители над 120 лева за мегават/час. Това обаче ще стане при условие и то е реактивиране на договора с „Газпром“.

Това заяви на брифинг след заседанието на Кризисния щаб по енергетика председателят на АИКБ Васил Велев. 

Министър Алексиев: От октомври няма осигурен газ за България

„Нямаме алтернатива на договора с „Газпром“ по отношение на цената. Ние не приемаме да плащаме по 180 млн. лева. Можем да спестяваме по 180 млн. лева на месец, ако имаме доставки от „Газпром“. Приблизително толкова може да се икономиса и от азерския газ, ако интерконекторът наистина заработи от 1 октомври“, добави той. 

Енергийният министър: Турски компании имат интерес да доставят газ за България

Думата взе и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. „Днес чухме от бизнеса, че при цена над 250 лева за мегават/час за газа означава затваряне на предприятия. Това пряко касае нас – синдикатите. Разбрахме също, че дори и за компенсациите за бизнеса трудно могат да се намерят средства. Ако разширим и обхвата на хората, които имат целева нужда от енергийни помощи, то ще е почти невъзможно да се осигурят пари и хората ще стоят на студено зимата. Настояваме да се гарантират доставките на газ на най-ниска цена. Ясно е, че всички други доставки, извън „Газпром“, са с по-висока цена. Нека да оставим геополитиката и да си гледаме интересите на държавата. Нямаме алтернатива на „Газпром“. Относно тока настояваме „Европейската комисия“ да промени директивата си и да имаме право да не изнасяме ток, за да гарантираме нергийната си сигурност“, категорична бе тя.  

„Искам много ясно да стане на всички, че ние не искаме да се стигаме до момент за компенсации“, обяви от своя страна председателят на Българската стопанска камара Добрин Митрев. „Вариантът да сме стабилна държава е да имаме гарантирани доставки на газ на достъпна цена. Ако цената е достъпна, при палитрата, която имаме, при действащ договор с „Газпром“, няма да се налага да се взима от средствата на всички български данъкоплатци, за да се компенсира високата цена на газа, защото Европа средства няма да ни даде.

 Говорим за геополитика, но ние не можам да се преместим като държава, нито на Запад, нито на Изток, нито на Север, нито на Юг. Ние сме тук и това е нашето място. Това, че много пъти сме били между шамарите на Изтока и Запада не ни е помогнало да сме богата и преуспяваща държава. Това е причината да си гледаме нашият национален и стратегически интерес. А той е – да си доставяме газ на най-ниска цена. Ако този газ е от „Газпром“, нека го доставяме. Тогава няма да приказваме за компенсации, а ще приказваме за икономически растеж и повишаване на доходите“, добави той. /новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *