Семействата на деца от 1-ви и 8-и клас могат да кандидатстват за целевата помощ от 300 лв.

България

До 15-и октомври семействата на деца, записани в първи и в осми клас, могат да кандидатстват за еднократната целева помощ от 300 лева. Средствата се отпускат без доходен критерии. Формулярите за кандидатстване са на сайта на Агенцията за социално подпомагане и във всички териториални дирекции на Агенцията.

За първи път през миналата учебна година държавата реши помощите да се плащат и на записани в училище осмокласници, освен на първокласници, като бе премахнат и подоходният критерий, за да могат родителите да закупят учебни помагала и необходимото за децата. Важно е родителите да се сдобият с бележка, че детето е записано в осми или в първи клас, която да предоставят, за да бъде извършено плащането по-бързо.

За първия учебен срок се превежда половината от сумата или 150 лева, а втората част – до един месец след началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. В противен случай родителите връщат получената вече сума. Средствата се връщат на държавата и ако ученикът в първи или осми клас натрупа повече от пет неизвинени отсъствия, коментира заместник-министърът в Министерството на труда и социалната политика Надя Клисурска пред БНР:

„636 е броят на заповедите за възстановяване на отпусната еднократна помощ за ученици от първи клас през миналата година. Значително по-голям е броят на заповедите за възстановяване за ученици от осми клас – близо 2,5 пъти повече или над 1500, което показва наистина, че родителите трябва да запознаят децата с тази възможност, че ще е необходимо да връщат тази сума, за да могат наистина да си спазват правилата и децата, и да не отсъстват по неуважителни причини от училище“.

Заявленията за отпускане на помощите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане и по електронен път. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *