Драстичен отлив от изследвания за Ковид-19 отчитат лабораториите! Вирусологът д-р Цветанка Иванова: Лятната вълна така си отмина, хората ходеха по улиците, подсмърчайки и кашляйки…

ТОП НОВИНИ

Силно занижен интерес към изследванията за Ковид-19 отбелязват в лабораториите. „Днес съм направила два антигенни теста и няколко PCR, които са на болнични пациенти. Лятната „Омикрон“ вълна така си отмина – хората ходеха по улиците, подсмърчайки и кашляйки.

Масово не се изследваха от страх да не бъдат карантинирани, а не може и да бъдат заставени да се тестват. Ситуацията в момента е спокойна, дано повече хора вече са с имунитет, за да няма нова тежка ковидна вълна през есента“, коментира вирусологът д-р Цветанка Иванова, началник на болничната микробиологична лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

Много малко са изследванията за Ковид-19 и в една от частните лаборатории. „Цената на антигенните тестове 10 лв. не е определяща, защото е достъпна за всички. Причината за отлива е притеснението, че при евентуален положителен резултат ще бъдат карантинирани за 10 дни, което при летни отпуски не е особено приятно.

Затова при появата на симптоми хората масово предпочитаха да отидат до супера или аптеката и да си купят антигенен тест за 7-8 лв. По този начин обаче липсва контрол върху разпространението на заразата. Докато в лабораторията носим отговорност за резултатите, които се вписват в системата. През последната седмица позитивните тестове обаче са малко”, коментира д-р Йолчева.

Лекарите предполагат, че след като бъдат върнати безплатните антигенни тестове, броят на изследванията може да се повиши. Според служебния здравен министър д-р Меджидиев през тази седмица джипитата отново ще могат да издават направления за безплатни бързи тестове.

„Към момента никой не ни е уведомил от кога ще можем да издаваме електронни безплатни направления за изследвания за Ковид-19. С колеги днес точно това коментирахме, че трябва да бъде направена промяна в софтуера и да бъде подаден съответно код, който да вписваме в Националната информационна система”, заяви за „Струма“ джипито д-р Виктория Каракостова

Освен това трябва да бъде изпратена заповед от служебния министър до Здравната каса, което предстои да се случи през следващите дни. Заповед не бе публикувана и на страницата на РЗИ – Благоевград или пък някаква информация относно безплатните антигенни тестове, които здравната инспекция следва да прави, както обясни служебният министър д-р  Меджидиев.

Към вчерашна дата на територията на Благоевградска област са регистрирани 16 нови случая на Ковид-19./струма.бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *