Започват репетициите на нов вълнуващ спектакъл на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ТОП НОВИНИ

На специална пресконференция, която се проведе на 21.02.2022 г. в Националния пресклуб на БТА в Благоевград, ръководството на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград представи най-новия си проект – спектакъла по пиесата на Сам Шепърд „Заровеното дете“.

Директорът на театъра – Маргарита Мачева и заместник-директорът по административните въпроси – Севар Иванов запознаха медиите с подробности около концепцията на новия проект и екипа на спектакъла. 

Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград

„Проектът е пилотен за Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград и дава възможност на млади артисти да направят първите си самостоятелни професионални опити в областта на сценичните изкуства, използвайки ресурса на театъра. Стремежът на нашия екип е продължим да даваме поле за изява на дебютиращи творци всяка година“, сподели Маргарита Мачева. Тя допълни, че през изминалата година именно с този проект театърът е кандидатствал по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“, като е получил едно от най-високите финансирания по програмата. В началото на тази година, проектът е получил и финансова подкрепа и от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, с която ще бъде спомогната реализацията му. 

Николай Йорданов, режисьор на спектакъла

Сюжетът на спектакъла и детайли около визуалната му концепция бяха представени от режисьора Николай Йорданов, сценографа Никол Трендафилова и костюмографа Сияна Пейчинова. Въпреки ударното заглавие, пиесата не е абсолютна трагедия. Тя разглежда семейните ценности и опитите на всяко следващо поколение да избяга от генетично заложените пороци. Въпреки стремежа да се отдалечи от корените си, човек повтаря грешките на предците си. 

Никол Трендафилова, сценограф

Сценографското решение ще наподобява склад в американска ферма, който е оставен на разрушителната сила на студа и самотата в семейните отношения. Костюмите на отделните персонажи са концептуално обвързани. По този начин ще се затвърди препратката към повтарящия се родови модел в поколенията. 

Сияна Пейчева, костюмограф

Към постановъчния екип от дебютиращи професионалисти са присъединени и хореограф, композитор и театровед, които ще работят усилено през следващите месеци по реализацията на постановката. В спектакъла са включени актьорите от трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: Огнян Спиров, Биляна Дилкова, Божидар Йорданов, Гергана Цакова, Йордан Ангелов, Кънчо Кънев и Мартин Лазаревски. 

Премиерата на интригуващия нов проект в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е насрочена за началото на месец май тази година. Това е един от големите акценти в програмата на театъра до края на сезон 2021/2022. 

Припомняме ви, че в края на миналата година, в театъра започна репетиции режисьорът Стайко Мурджев, който поставя за първи път на българска сцена пиесата „Съмнение“. Премиерата на шедьовъра на Джон Патрик Шанли се очаква в края на месец май. В представлението участват актьорите Калин Врачански, Станка Калчева, Радена Вълканова и Мариана Бонева.

Снимки: Красимир Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *