Зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Ал. Костов: В понеделник ще предложа медиците от вътрешно отделение да излязат в отпуск, те са на ръба на силите си…

COVID-19 ТОП НОВИНИ

Лятната ковидна вълна утихва, броят на заразените намалява, но ситуацията в благоевградската болница остава непроменена. „Двете отделения, в които има ковидни легла, са пълни. В инфекциозно хоспитализираните са 12. Днес бяха изписани трима и на тяхно място бяха приети нови трима.

Във вътрешно отделение се лекуват 17 човека. Там медицинският екип е силно намален и са на ръба на силите си. В понеделник ще направя предложение да бъдат пуснати в отпуск“, заяви пред репортер на „Струма“ вчера зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.
Той добави, че на болнично лечение са предимно възрастни хора, но сега коронавирусната инфекция протича по-леко и няма тежки усложнения.

Кадровата криза във вътрешно отделение на областната болница, в което има само един лекуващ лекар – завеждащият д-р Румен Кондев, допълнително се усложни, след като 4 медсестри и една санитарка се оказаха заразени с Ковид-19. На фона на изначалния недостиг на медици, в съчетание с летните отпуски, излизането „извън строя“ на 5-има души още повече нагнети ситуацията.

Тъй като медиците на първа линия не получават ковидни добавки, сестри от други отделения, които да дават платени дежурства, не се намериха. Дали вариантът за отпуск и временно затваряне на вътрешно отделение, който възнамерява да предложи д-р Ал. Костов, ще бъде приет, предстои да видим.


Към вчерашна дата в Благоевградска област са установени 57 нови случая на Ковид-19. Картината на разпространението, която сега показва значителен спад на заразените, не е изключено да се промени през следващата седмица, когато общопрактикуващите лекари отново ще имат право да издават направления за безплатни антигенни тестове. За целта са осигурени около 900 000 теста, съобщи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, който посочи като основен приоритет подготовката на системата за евентуална нова вирусна вълна./struma.bg,сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.