Доведеният от Н. Шушков немски инвеститор ще строи завод в Ст. Загора, в Благоевград не харесал място или готова сграда

ТОП НОВИНИ

Мощният немски инвеститор Даниел Пилчеви, който през януари дойде да огледа Благоевград с идея да открие тук свободна сграда или място за строеж на нов завод, ще строи в Стара Загора. Фирмата му „Посел електроник“, базирана във федерална провинция Баден-Вюртемберг и специализирана в изработката на високотехнологични изделия за леки автомобили, има годишен оборот от 4 млрд. евро и заводи в САЩ, Малайзия, Китай и Чехия, но поредното му производство няма да е в Благоевград.Новината, че Пилчеви се е ориентирал към Стара Загора, бе потвърдена и от областния управител Николай Шушков, който всъщност пръв направи връзка с немеца още миналата година, когато за пръв път бе назначен за губернатор. Този януари Шушков го доведе в Благоевград, запозна го с новия губернатор Валери Сарандев и с кмета на Благоевград Илко Стоянов и всички се опитаха да му посочат безспорните плюсове на Благоевград пред другите български градове – близостта до столицата и летището, магистрала, наличието на специалисти, които по-рано работеха в ЗСТ и „Печатни платки”, и др.

При огледа на града немецът обаче не успял да хареса нито място за строеж, нито готова сграда, която би могъл да купи, за да побере в нея производството, което при това отсега планирал да разширява. Така Благоевград се размина за пореден път с обещани 300 работни места и западни условия на труд, а вероятно и европейско заплащане.

През януари немският инвеститор направи срещи с ръководствата на областта и града, но накрая избра да строи в Стара ЗагораИлко Стоянов призна, че от януарската среща не е имал друг контакт с инвеститора и не знае, че е избрал Стара Загора, но безапелационно посочи причината Даниел Пилчеви да не избере Благоевград – липсата на индустриална зона.„Откакто станах кмет, при мен са идвали 4-ма немски инвеститори, дори вчера /б.р. – в понеделник/ имаше един представител на компания за производство на кабели, но аз вече спрях да обявявам визитите им, защото няма какво да им предложим – каза Стоянов.

– Докато не очертаем границите на бъдещата индустриална зона, нищо не можем да направим, само можем да отчитаме, че Благоевград постепенно се връща на картата. Идеята на бившия кмет Атанас Камбитов зоната да бъде изградена на черешарниците не е добра, защото там теренът е малък, а са необходими минимум 350 дка. Единственото подходящо място е над „Метро”, към Зелен дол, където общината има доста общински земи. Частните терени не би трябвало да са проблем, защото собствениците ще имат интерес да запазят собствеността си вътре в зоната и или да я продадат на инвеститори, или да я дават под наем. В краен случай е определена процедура по отчуждаване, но не мисля, че ще се стигне до нея, защото тогава хората ще получат много малко пари“.Според Ил. Стоянов работата по новата индустриална зона от страна на общинската администрация доста е напреднала и най-късно през октомври границите й ще бъдат очертани, след което обаче ще трябват поне 2 години за събиране на документи и разрешителни. /в. Струма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *