ПП за „Капитан Андреево“: Държавата вече не е е златната кокошка за малцина

България ПОЛИТИКА

Една от най-мащабните битки на кабинета „Петков“ срещу корупцията – за държавния контрол върху ГКПП „Капитан Андреево“, отбеляза важна победа. Това се посочва в прессъобщение на „Продължаваме промяната“ (ПП) до медиите.

От ПП припомнят, че със заповед на проф. Христо Даскалов, БАБХ официално извършва и товаро-разтоварните дейности на пункта.

Заради незаконното блокиране на служители на БАБХ през последните дни и възпрепятстване на тяхната работа, жандармерията ще следи за спазването на закона на място, а „Евролаб 2011“ следва да бъде санкционирана, смятат от ПП.

От „Продължаваме промяната“ припомнят също, че на 2 август съвместна междуинституционална проверка установи, че „Евролаб 2011“ е в тежки нарушения на Закона за държавната собственост и по претендирания от тях договор за наем на имотите на БАБХ на границата. Заради установените нарушения фирмата следва да бъде изведена от тях.

Тези решителни действия на държавата трябва да неутрализират четирите стълба на монопола, посочват още от ПП.

В продължение на 10 години управлението на ГЕРБ си затваряше очите за частния монопол и многобройните проблеми на най-голямата сухопътна граница в Европа и вход към ЕС – въпреки сигналите и забележките дори от европейски институции и евродепутати, пише в съобщението до медиите.

Необратимо е затягането и на лабораторния контрол, което започна още на 20 май, така че никога повече хората да не се съмняват дали слагат на масата си плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди. Вносните продукти в България и ЕС от трети страни дълги години са оказвали ценови натиск върху българските производители на плодове и зеленчуци, защото строгият контрол не важеше за тях, посочват от ПП.

Според тях краят на частния монопол на „Капитан Андреево“ доближава България с още една стъпка към Шенген./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *