Факултети на ЮЗУ въвеждат ротации и хибридни форми, в ПМФ връщат в понеделник в залите първокурсниците и четвъртокурсниците

ТОП НОВИНИ

Факултети на Югозападния университет „Н. Рилски” – Благоевград въвеждат ротации и хибридно обучение, чрез които някои от основните звена ще започнат в понеделник частично или изцяло присъствено обучение.

Припомняме, че през седмицата министърът на здравеопазването проф. Сербезова издаде заповед за облекчаване на мерките във висшите училища. На основание на това в четвъртък, в края на работния ден, ректорът на ЮЗУ проф. д-р Б. Юруков също издаде заповед. Съгласно новите разпоредби присъственото обучение, провеждането на масови мероприятия и спортни събития могат да се провеждат при наличието на „зелени сертификати”, тоест 100 процента от участниците (преподаватели, студенти, други лица) в съответния обект са ваксинирани или преболедували Covid-19, или предоставят отрицателен тест.

По решение на ръководствата на факултетите присъствен учебен процес може да се провежда ако се въведе обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите и е създадена организация за провеждане на лекции при 50% заетост на аудиториите/залите.

Така вчера „процедурата” тръгна надолу по веригата и декани, зам. декани и ръководители на катедри обмисляха и обсъждаха как да започнат обучението от понеделник /21.02./, когато в университета стартира летният семестър.

„Създадохме организация и току-що подписах заповедта. С оглед на това, че не може от днес за утре да извикаме студентите, а и на тях им трябва време да за се подготвят и организират, взехме решение и през следващата седмица обучението да се провежда както и досега – от дистанция”, съобщи деканът на Философския факултет проф. д-р Борис Манов, който бе готов със заповедта още сутринта вчера. Ръководителят на основното звено разясни, че считано от 28 февруари, учебните занятия за всички студенти редовна и задочна форма от Философския факултет ще продължат присъствено. За целта се въвежда обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване. Наред с ротацията при занятията и упражненията от факултета създават организация за 100% присъствени лекции в зависимост от местата и големината на залите, така че те да се използва половината /50%/ от капацитета им.

„Така както аз тълкувам и разбирам заповедите и на здравния министър, и на ректора – че при изпълнение на посочени условия като ротация, използването на аудиториите на 50% от заетостта им, присъствени занятия и упражнения на 50% от групите, на студентите няма да бъдат изисквани „зелени сертификати” каза проф. Манов.

Деканът на Стопанския факултет проф. д-р Преслав Димитров информира студентите, че от 21.02.2022 г. до 04.03.2022 г., тоест първите две седмици на летния семестър, ще започнат в онлайн среда в утвърдените електронни платформи за обучение, съгласно изготвените разписи за съответните специалности. От 07.03.2022 г. учебните занятия ще са присъствени и организирани съгласно заповедите на здравния министър и ректора. Съответно изпитната сесия за летния семестър на уч. 2021/2022 г. на студенти в задочна форма на обучение ще се проведе в онлайн среда.

 „При промяна на ситуацията, касаеща режима на обучение, ще бъдете уведомени своевременно”, обърна се към студентите деканът.

В Природо-математическия факултет взетото решение е за ротация. Така от понеделник за от две седмици /до 4 март/ присъствено ще се обучават студентите бакалаври 1 и 4 курс, а 2 и 3 курс ще са от дистанция. За следващия период от 7-18 март 2 и 3 курс влизат по залите, а 1 и 4 са онлайн. В заповедта на декана доц. д-р Елена Каращранова се посочва и че считано от 21 януари, до 18 март студентите магистри ще се обучават от дистанция.

„За следващата седмица продължаваме както досега – от дистанция. На 22 февруари ще се състои факултетен съвет и тогава ще се реши как ще се провежда и организира обучението”, коментираха от Филологическия факултет.

От понеделник се възобновява присъственият учебен процес в Правно-исторически факултет, а от Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт ще направят това от 28 февруари, като следващата седмица студентите продължават онлайн.

Че им трябва време да помислят за организацията и формите на обучение, още повече че в специалности като предучилищна и начална педагогика потоците са много големи, сподели вчера преди обяд деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова и увери, че студентите ще бъдат своевременно информирани. Това коментираха и от администрациите на Факултета по изкуствата и Техническия факултет, където също вчера по обяд предстоеше да вземат решения./ struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *