Премиерът се срещна с ученици от българското училище в Мюнхен и обеща стипендии за даровити българи

СВЯТ

„Много се радвам, че съм с вас, в българското училище, защото знам, че без български език и култура всички сме като дърво без корен”. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред учениците на българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен по повод 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Премиерът е в германския град за участието си в Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава правителствената пресслужба..

В българското училище Кирил Петков разговаря с децата за делото, завета и борбата за независимост, на която националният ни герой отдаде живота си. „Васил Левски е вярвал, че свободата трябва да е българско дело, не на велики сили отвън. Затова и днес наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде – просперираща и да работи по еднакви правила за всички граждани”, посочи министър-председателят. Петков бе категоричен, че правителството всеки ден полага усилия за промяна на страната ни, за да може все повече български деца да виждат перспектива за развитието си у нас.

В този контекст министър-председателят акцентира върху намерението за създаването на фонд „Стамболов“, който би допринесъл за завръщането на успешните българи, получили образование на световно ниво зад граница. „Ако ви приемат в един от топ 20 на университетите в света, българската държава ще покрие разходите за образованието ви, ако след това се върнете у нас, за да работите за родината си“, каза още премиерът пред българските ученици в Мюнхен.

Българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен съществува от 2013 г. като в момента в него се обучават 160 български деца от предучилищна до 16-годишна възраст./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *