Трайчо Трайков: Ако разчитаме само на „Газпром“, това не е достатъчно

България ПОЛИТИКА

Енергетиката като бранш никога не е била в по-добро състояние от своя собствена гледна точка, тъй като цените са високи и те произвеждат рекордни количества от стоката си, а продават на рекордни цени. Това каза в „Денят започва“ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му, „когато хората говорят за проблеми в енергетиката, не говорят за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги“. Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен сектор, тъй като в Европа доста голяма част от електроенергията се произвежда от газ. „В България обаче това не е така“, подчерта той.

По отношение на „Газпром“ правилният въпрос е кое би гарантирало нашата енергийна сигурност и отговорът е, че ако разчитаме само на „Газпром“ това не е достатъчно. Трайков е категоричен, че не е лошо да разчитаме на газ от „Газпром“ при добра цена, но приоритетът е да можем да се справим, ако той отсъства.

„Газпром“ и Русия нарушиха едно десетилетно табу – дори в момент на най-остро политическо противопоставяне, да не се играе със спирането на газа.

Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос, припомни той и допълни, че сега това се използва като инструмент във войната. Затова приоритет номер едно трябва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода Комотини – Стара Загора и добавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан.

Трайков се съгласи с предположението на енергийния министър от кабинета „Петков“ – Александър Николов, че е възможно забавянето на интерконектора, тъй като следват процедури, които са в ръцете на държавни институции и местни власти.

Коментира проблемите при „Булгаргаз“, като подчерта, че те традиционно се дължат на трудностите със събираемостта основно от „Топлофикация – София“.

По отношение на втечнения газ Трайков заяви, че ако служебното правителство има желание да завърши сделките с танкерите до края на годината, то ще намери капацитет. „Задачата на управляващите, които познават детайлите по тази сделка е да преценят дали тя е изгодна или не.“/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *