100 хиляди са нужни, за да светне отново тунелът Железница

ТОП НОВИНИ

100 000 лв. са нужни, за да светне отново тунелът на Е-79 между Благоевград и Симитли, който е неосветен от 29 юли. Причината за мрака в тунела по най-натоварената пътна артерия в страната е разбит и ограбен трафопост, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Кражбата е констатирана сутринта в петък-29 юли. Крадците, разфасовали трансформатора, който е под напрежение от 20 kV, са били професионалисти.

Първо са разбили вратата на трафопоста и изключили захранването, след което са издърпали пред него трансформатора, който е на колелца.

От трансформатора е свален бакъра, след което той вече е неизползваем.

Трафопостът е собственост на АПИ, респективно Областно пътно управление-Благоевград.

Намира са на черен път вдясно от южния вход на тунела. Непосредствено до трафопоста има табан, оформен от изкопаните при пробиването тунелите на АМ „Струма“ фракции.

За ремонта на трафопоста са нужни 100 000 лв., за което е изготвено искане за отпускане от АПИ на нужните средства.

Докато стане това, вече шести ден тунелът е без осветление.

Още на следващия ден-30 юли в тунела стана ПТП, при което пострадаха двама души, за късмет румънците са без опасност за живота.

Причината за катастрофата е рязко намаляване на скоростта заради навлизане през светлата част на деня в тунела, в който често стават верижни катастрофи. Заради спрял пред него автомобил, румънец с „Шкода“ за да избегне удар в този пред него, навлезе в насрещната лента, където бе ударен от товарен „Мерцедес“, също водач от Румъния.

При инцидента миналата събота проблемът бе, че освен Е-79, напълно се затапиха краят на АМ „Струма“ край Благоевград, както и обходния път покрай тунела.

А за да светне отново тунела край с. Железница е нужно благоволението на назначеното вчера служебно правителство. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *