Путин: Руските военноморски сили скоро ще получат нови хиперзвукови ракети

СВЯТ

Президентът Владимир Путин заяви, че в близките месеци руските военноморски сили ще получат нови хиперзвукови крилати ракети „Циркон“ и че това къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси, предаде Ройтерс.

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, Путин направи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила. В словото си руският президент не спомена директно Украйна.

Но стопанинът на Кремъл обяви, че е подписал нова военноморска доктрина, подробности за която не бяха разкрити, и похвали хиперзвуковите крилати ракети „Циркон“ като единствени по рода си в целия свят.

„Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци. Фрегатата „Адмирал Горшков“ първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда. Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода, каза още той. 

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на „Циркон“ от военни кораби и подводници./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *