Станишев: Действително е нужна достатъчно широка коалиция(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

По думите му третият мандат е бил предрешен като неуспех

Няма достатъчно зрялост от политиците, за да разберат, че преминаваме през такъв период, че действително е нужна достатъчно широка коалиция, която да решава проблемите на хората. Такава позиция изрази лидерът на ПЕС Сергей Станишев в студиото на „Събуди се”.

„Това правителство, което си отиде, имаше заложени няколко изначални фундаментални дефекта. Първо – в хода на преговорите, които започнаха много красиво, се стигна до преговори само по темите, по които всички бяха съгласни. Където имаше различия – се отхвърляха в бъдещето”, смята той.

Мнението на Станишев е, че е липсвала базисна политическа и коалиционна култура. „Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно. Тук опира и до такта на премиера и до това всяка партия да се чувства важна и зачетена. Когато разбираме от медиите, че лидери на партии не са си говорили с месеци, какво очакваме като резултат – ще се взриви”, каза той.

По думите му третият мандат е бил предрешен като неуспех. „Още повече, наблюдавам поведението на ПП. Те, като че ли, са убедени, че заради начина, по който беше свален председателят на парламента, много добре могат да разиграят предизборно темата на жертвата и да спечелят изборите”, коментира още лидерът на ПЕС.

Според него БСП излиза от управлението със сериозни репутационни щети сред избирателите си и тежко разколебаване сред тях. „БСП каза: „Бяхме против спирането на договора с „Газпром”. Това обаче се случи март, сега сме юли. Какво направи БСП в правителството, за да се коригира това нещо? Нищо! От ПП налагаха политики, без да се съобразяват с чувствителността и мнението и на БСП, и на избирателите”, категоричен е Станишев.

Той посочи, че далеч преди да изтече срокът на плащането в рубли за газа Асен Василев е обявил първи, че няма да подновим договора с „Газпром”. „Когато правиш такова действие, трябва да си сигурен, че си осигурил алтернатива и приемлива цена. Чета, чета и никъде не намирам доказателства, че това е свършено. Това означава авантюризъм пълен”, категоричен е лидерът на ПЕС.

По думите му има риск България да остане на студено заради доставките на газ. „Затова политиците трябва да разберат – стига са се държали като в детската градина. Трябва да има диалог, по редица неща, които са национални, например Плана за възстановяване, да има по-широк диалог и между управляващи и опозиция. Има теми, по които и опозицията трябва да подкрепя”, посочи той.

Повече гледайте във видеото. 

нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *