XVI издание на „Пирин пее“2022 днес на Предел

РАЗЛОГ РЕГИОН ТОП НОВИНИ

Под патронажа на президента на Република България- г-н Румен Радев, XVI събор на народното творчество – „Пирин пее“ 2022 г. събира над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости от цяла България.

120 самодейци от община Благоевград ще участват в XVI издание на „Пирин пее“, което ще се проведе днес и утре /събота и неделя/ в местността Предел. Благоевград ще бъде представен от читалищните дейци от селата Изгрев, Покровник, Падеш, Рилци, Бело поле, Селище, Логодаж, както и от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ и ФГ „Веселина“ към ЦЛТРДБ.

И в двата съборни дни концертите започват в 10.00 часа. В неделя от 11.00 часа ще бъде извършен тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника на Илинденско-Преображенското въстание в прохода Предел.

В заключителния концерт на 31 юли на голямата сцена ще излязат емблематичните изпълнители от Ансамбъл „Пирин“ и възпитаниците на ФГ „Веселина“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.  Концертът започва в 12.30 часа.

По повод и 60-годишнината от първата среща на самодейците от Югозападния край, в рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция.

Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. В 19:30 часа ще се състои концерт-спектакъл „Земя на песни“, посветен на 60- годишнината на Събора на народното творчество „Пирин Пее“.

Програмата продължава на 31-ви юли /неделя/ отново в 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. Традиционно в рамките на Събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

В тази връзка в неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента на Република България, ще започне в 12:30 часа на главната сцена.

За двата дни на фолклорния събор „Пирин пее“ в събота и неделя движението на леки и лекотоварни автомобили ще бъде спряно в 7:00 часа на 30 юли по път II-19 в района на провеждане на събора в местността Предел. Преминаването ще се осъществява по обходен маршрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *