Председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков: Онкоболницата се нуждае от кредит, за да не спре доставката на жизненоважни лекарства

ТОП НОВИНИ

42 точки са включени в предварителния дневен ред на утрешното заседание на Общински съвет Благоевград, насрочено за 09.30 часа в зала „22-ри Септември“. Заседанието ще започне с полагане на клетва от нов общински съветник. Това е Николай Бачев, който заема мястото на Гергана Янчева от квотата на БСП, стана ясно по време на пресконференция на председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков.

Сред по – важните точки, които ще бъдат гласувани утре са предложение за за сключване на договор за дългосрочен нисколихвен кредит на СБАЛО „Свети Мина“ ЕООД – Благоевград. По думите на Радослав Тасков към момента задълженията на лечебното заведение възлизат на около 5 млн. лв. Настоящото ръководство, след встъпването си в длъжност, е успяло да погаси около 200 хил. лв. от натрупаните задължения, но се нуждае от свеж финансов ресурс, за да не се стигне до спиране на доставките на жизеноважни лекарства за пациентите на болницата.

„Давайки съгласие да се проведе процедура за изтегляне на кредит, ще може спокойно да се работи и да не се стига до спиране на доставката на лекарства. Искането на болницата е за кредит до 1.5 млн. лв., но Община Благоевград може да гарантира максимално за 1 млн. 386 хил. лв. Надявам се, че предложението ще бъде подкрепено, тъй като не може да си позволим това лечебно заведение да спре да функционира“, подчерта Радослав Тасков.

Друга точка, която ще бъде гласувана от местните парламентаристи е свързана с предложение на кмета Илко Стоянов за отмяна на предходно решение на Общински съвет Благоевград за отпускане на 10 000 лв. за опожарения блок в кв. Струмско. „Община Благоевград кандидатства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет за отпускането на помощ. Такава бе одобрена в размер на около 200 000 лв. В тази връзка кметът предлага отмяна на нашето решение, за да не се получава двойно финансиране“, отбеляза още председателят на Общински съвет.

Ще се гласува и предложение от собственика на хотел Езерец, свързано с оттегляне на съдебните искове на Община Благоевград и хотел Езерец, като и двете страни ще се откажат както от исканите финансови обезщетения, така и от разноските по съдебните дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *