Жители на цяла Благоевградска област извиха дълги опашки за фиданки от инициативата на Гората.БГ

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

От ранните часове на деня жители на цяла Благоевградска област извиха дълга опашка, за да получат фиданки от инициативата на Гората.Бг.

Кампанията ще продължи до 14.00 часа. В рамките на деня ще бъдат раздадени над 13 хил. фиданки.

Дръвчетата ще се раздават директно на всички желаещи от региона. Приоритетно ще бъдат подарявани плодни – сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, както и явори, борове, дъбове, златен дъжд, акация и други.

Целта на инициативата е в България да бъдат засадени 3 милиона дръвчета. До този момент вече са засадени 1.65 милиона. Идеята на организаторите е да живеем в по-зелени, красиви и чисти общини. Друга от целите е да се помогне на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На земята с всяко дърво.

Повечето фиданки са 50-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, вишните, орехите, сливите (жълта афъзка) дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Всеки, който си вземе фиданка, ще получи инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Организаторите уточняват, че при желание, може да получите и повече от едно дръвче, стига да ги засадите законно и да се грижите за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *