Гвоздейков: До ноември ще започнем да обучаваме персонал за въздушната медицинска помощ

ТОП НОВИНИ

Според него хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да бъде лицензирано дружеството

Държавата създава дружеството „Хелимед Сървисис“, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. За „Твоят ден“ по NOVA NEWS Георги Гвоздейков, ръководител на спешната въздушна помощ, сподели, че проектът касае обществото и трябва да бъде разграничен от политиката. 

Според него хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да бъде лицензирано дружеството. „До ноември ще го осигурим и ще започнем да обучаваме персонал. Обществената поръчка ще бъде проведена от Министерството на здравеопазването. Ще участват производители от Европа и света. Средствата са осигурени, ще се изграждат шест оперативни бази“, подчерта той.

„Разчитам на професионалисти в своята област – пилоти, инженери, лекари, финансисти. Ние сме сериозен и мотивиран екип“, обясни той. И допълни, че назначението му не е незаконно, тъй като е бил депутат.

„Създаването на търговското дружество е заради необходимостта да отговорим на регламента, принципал е Министерство на транспорта, собственик на капитала е държавата. Законът е спазен. Направен е анализ, изследвани са модели в Европа. Спрели сме се на три възможни варианта в България – доставка на специализиран екип до мястото на произшествието, обработване на пациента на място и по време на полет. Следващата мисия е среща с друг наземен екип – с линейка. След това откарване до болница по най-бързия начин. Третата мисия е бърз трансфер между болници“, разкри Гвоздейков. /сн: pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *