Църквата почита паметта на Мария Магдалена днес

България КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Днес, 22 юли, православната църква почита паметта на света Мария Магдалена, наричана още равноапостолна и мироносица. Мария Магдалена е била една от последователките на Христос и първа е видяла неговото възкресение.

В Новия завет Мария Магдалена е описана като предана на Исус жена, която била до него до разпъването му, и единствената, която стояла до кръста до земната му смърт, въпреки че това заплашвало живота ѝ.

Мария Магдалена е и първият човек, пред когото Христос се явява след възкръсването. Според проучванията обаче нейният образ е най-противоречив от тези, описвани в Библията.

Православната и католическата църква почитат светицата по различен начин. За православния канон Мария Магдалена е една от жените-мироносици, които изцелили 7 бяса със свещена течност.

За католиците тя е покаялата се блудница, на която простили греховете, след като станала християнка.

И за 4-те Евангелия Мария Магдалена е жената, която дава бяло яйце на Римския император, с което му съобщила за Христовото възкресение.

Императорът обаче не повярвал и пред всички присъстващи заявил, че мълвата за възкресението е толкова вярна, колкото и че яйцето пред него е червено. Тогава бялото яйце станало червено и от това тръгва традицията за всеки Великден да се боядисват червени яйца.

В Библията се казва също, че името на Мария Магдалена идва от родния ѝ град Магдала, което означава рибарска кула.

В народните представи Мария Магдалена е сестра на пророк Илия, заради което денят ѝ за почит е определен в близост до Илинден.

Връзката между Исус Христос и Мария Магдалена е обект на различни спекулации, които за църквата са богохулство. Предполага се, че Мария Магдалена е била съпруга на Месията, а според най-смелите твърдения двамата са имали деца, които са били убити.

На днешния ден имен ден празнуват всички, които носят имената Магдалена, Магдалина, Магда, Магдален, Мадлен, Мадлена, Меглена, Миглена, Лина и Лена, Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша./sanovnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *