България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство

ТОП НОВИНИ

Външните министри на България и Северна Македония подписват двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, че е отчетен прогрес във всички пет секторни групи.

С 68 гласа „за“ Събранието на Република Северна Македония вчера даде зелена светлина на правителството да приеме т.н. „френско предложение“. Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията. Именно по тази процедура, след като Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде одобрена преговорната рамка на Северна Македония с ЕС.

На практика обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на преговори на Скопие с Брюксел. Това ще стане, едва когато властите в Скопие променят Конституцията си и впишат българите наравно с останалите народности елементи.

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство, а България по всяко време ще може да наложи вето./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *