Втори екип български пожарникари замина днес за Гърция за оказване на помощ при възникване на горски пожари

ТОП НОВИНИ

Втори екип български пожарникари замина днес за Лариса (Гърция), където ще помага на свои колеги в случай на възникване на горски пожари. 

Екипът е от 16 служители на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Благоевград, София и Пловдив, каза ръководителят на групата гл. инспектор Петър Петров – началник на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Пловдив. 

Екипът потегли днес от районната пожарна служба в Благоевград с три микробуса, с които тази вечер ще се приберат българските пожарникари от първата група. Специализираната техниката, с която в началото на месеца за Гърция замина първият екип, остава в южната ни съседка до края на месеца. 

Българският екип ще дежури в пожарната служба в Лариса, където ще получи информация от колегите си от първата група за схемата на работа, както и за синхронизиране на дейностите с гръцките пожарникари, посочи гл. инспектор Петър Петров. 

Българският модул е част от инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за пръв път и е по Програмата за обмен на експерти в рамките на механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Целта е превантивна – предварително съсредоточаване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари. 

България участва със създадения през 2018 г. Модул за гасене на горски пожари, който е преминал процес на сертификация в Европейския резерв за Гражданска защита през 2019 година./бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *